Bijvoeding’ is voeding die gebruikt wordt om de dagelijkse voeding aan te vullen. Op deze manier worden er extra calorieën en of eiwitten, vitamines, mineralen en spoorelementen opgenomen. Bij ernstig eetlustverlies, kunnen de maaltijden vervangen worden door volledige en evenwichtige drinkvoeding. Drinkvoeding zorgt zo voor een voldoende aanbreng aan voedingsstoffen. Bijvoeding is ook verkrijgbaar onder andere vormen, meerbepaald als fruitsap, pudding, yoghurt, soep en fruitdesserts. Dit telkens in verschillende smaken.
Als laatste stap kan ook sondevoeding als bijvoeding ingeschakeld worden, als aanvulling op de gewone voeding.
Al deze vormen van bijvoeding zijn verkrijgbaar in de apotheek.
Wanneer is bijvoeding nodig?
Tijdens een medische behandeling ervaren sommige patiënten moeilijkheden met eten. Ook oudere patiënten hebben het vaak minder gemakkelijk om een vast eetpatroon aan te houden. In beide gevallen moet meteen ingegrepen worden. Er treedt namelijk een belangrijk gewichts- en spierverlies op, maar ook tekorten aan onder andere vitamines en mineralen.
Tips bij het gebruik van bijvoeding
Geef gewone voeding steeds voorrang. Neem het daarom bij voorkeur niet voor of bij de maaltijd, maar wel als dessert of tussen de maaltijden door, zeker 2 uur vóór de volgende maaltijd. Een goed moment is ’s avonds na de laatste maaltijd en voor het slapen gaan.
Goed schudden voor gebruik.
Je hoeft een drankje of potje niet in een keer te consumeren. Neem gerust kleine beetjes doorheen de dag. Plaats ze in dat geval tussendoor telkens terug in de koelkast, daar kan ze geopend 24 uur bewaard worden.